Veel voorkomende relatieproblemen

Of relatieproblemen nou groot of klein zijn: wat ze vaak gemeen hebben, is dat ze kunnen zorgen voor onaangename spanning en stress in je relatie. Het kan ervoor zorgen dat je als partners tegenover elkaar komt te staan. Investeer in de waarde van je relatie door relatieproblemen aan te pakken. Onderstaande relatieproblemen, of oorzaken ervan, kom ik vaak tegen in mijn praktijk.

Gebrekkige communicatie

Goede communicatie is in iedere relatie essentieel. En al helemaal in een liefdesrelatie. Moeizame communicatie begint vaak met onbegrip. Gewoon omdat je anders denkt of voelt dan je partner over dingen die je belangrijk vindt. Soms ook door persoonlijke gevoeligheden. Wanneer je elkaar niet goed begrijpt, kan dat leiden tot irritaties, ongeduld en frustraties. Een veel gekozen strategie, is dan de moeilijke gesprekken uit de weg gaan waardoor irritaties opkroppen. Uiteindelijk kan dit leiden tot uitbarstingen met flinke ruzies.

Zorgen en stress

Als er zorgen zijn doordat het leven met moeilijke omstandigheden komt, kan dit leiden tot piekeren en slechter slapen. Als dit lang doorgaat, kunnen zorgen zich ontwikkelen tot stressklachten of zelfs een burn-out-klachten. Met als gevolg veel minder energie en veerkracht, stemmingsproblemen (depressiviteit) terugtrekgedrag en kortere lontjes. Dit kan weer leiden tot communicatieproblemen en ondermijnende communicatiepatronen in je relatie.

Langs elkaar leven

Naast de drukke baan en het runnen van het gezin, vraagt ook van alles en iedereen om onze aandacht. Dat kan ongemerkt de hele dag door gaan. En heb je eindelijk tijd voor je partner, dan ben je al moe. En zelfs dan kan je nog worden afgeleid door aandachttrekkende pingeltjes van je smartphone. Gevaar van te veel langs elkaar leven, is dat je uit elkaar groeit.

De onderneming slokt teveel tijd en aandacht op

Zelfstandig ondernemers zijn gewend hard te werken en steken een fors aantal uren in de onderneming.  Klanten en zaken gaan voor. Dit kan betekenen dat de relatie op de tweede plaats komt en genoeg aandacht krijgt. Met als risico dat je te weinig samen doet en uit elkaar groeit.

Onvrede over het seksleven

Intimiteit en seks zijn belangrijk bij een goede en gezonde relatie. Het kan natuurlijk zijn dat een van de partners (tijdelijk) veel meer behoefte heeft aan seks dan de ander. Dit kan na verloop van tijd voor relatieproblemen zorgen. Maar: het hoeft  niet uit te maken, of je nu 7 keer per week of 3 keer per jaar de lakens deelt. Het belangrijkste is dat jullie beiden tevreden zijn over jullie seksleven.

Al maanden geen seks

Ben je niet tevreden over je seksleven en merk je dat intimiteit en echte aandacht voor elkaar ook zijn afgenomen? Grote kans dat er een verband bestaat. Als het vertrouwen, de veiligheid en genegenheid terugkeert in de relatie is er weer ruimte voor huidcontact, liefdevolle aanraking en warmte.

Vreemdgaan

Als een van de partners is vreemdgegaan, is dat heel ingrijpend. Het kan het vertrouwen flink beschadigen. Toch betekent vreemdgaan niet per definitie dat de liefde voor de partner over is. Vaak ontstaat vreemdgaan door een (tijdelijke) behoefte aan begrip, erkenning, aanraking, genegenheid of soms gewoon lust.

Mijn partner is geen prater

Gevoelens goed onder woorden brengen, is nog helemaal niet zo gemakkelijk. En veel mannen ontwijken daarom liever gesprekken over gevoel. Maar door die strategie, kan het zijn dat gesprekken over onderwerpen die belangrijk zijn voor de relatie, te weinig gevoerd worden. Eventuele sluimerende problemen worden dan niet opgelost. Praten over gevoel is een vaardigheid. Iedereen die oefent, wordt er beter in.

Kinderen krijgen of… niet kunnen krijgen

Als stel waren jullie eerst met z’n tweeën, alles kon en je hoefde met bijna niemand rekening te houden. Dan opeens is er een kindje. Prachtig natuurlijk, maar dit zorgt ook voor grote veranderingen binnen een relatie.

Aan de andere kant:  het niet kunnen krijgen van kinderen kan ook een enorme impact op een relatie hebben. Hoe blijf je in verbinding met elkaar terwijl je beide op je eigen manier dit moet zien te verwerken?

Verminderd vertrouwen

Vertrouwen in elkaar is als het cement tussen de stenen binnen een relatie. Als het vertrouwen in elkaar vermindert, zorgt dat vaak voor relatieproblemen. Openheid en eerlijkheid van beide partners is belangrijk om het vertrouwen te behouden. Herstel van vertrouwen kan soms hard werken zijn.

Jaloezie

Iedereen kent het woord jaloezie wel. De een heeft er meer mee te maken dan de ander. Binnen je relatie kan het ook voorkomen en problemen opleveren. Jaloezie heeft vaak te maken met een gebrek aan zelfvertrouwen. Vrouwen hebben vaker last van gevoelens van jaloezie dan mannen, maar het is ook mogelijk bij mannen. Een vrouw kan (onterecht) jaloers zijn bij contact van de partner met andere vrouwen bijvoorbeeld.

Jaloezie kan ook komen door bijvoorbeeld vreemdgaan. Je kunt steeds weer jaloers worden als je hoort dat je partner contact heeft gehad met iemand anders. Het vertrouwen van de relatie is niet meer zoals eerst.