Overbelast als mantelzorger

Wat mooi mantelzorger, dat jij besloten hebt je in te zetten voor een familielid of vriend. Intensief zorgen voor een dierbare geeft voldoening maar is ook (emotioneel) belastend. Het kan voor spanningen zorgen op je werk en thuis. Er wordt aan alle kanten aan je getrokken: met als risico: je zorgt voor iedereen, behalve voor jezelf. Als je van iemand houdt, is het moeilijk je eigen grenzen te bewaken. En daardoor kun je als mantelzorger overbelast raken.

Waar sta jij?

Denk je dat je misschien wat te ver bent gegaan en niet goed meer kunt bijtanken? Misschien is de Stress Check wat voor jou.

Coaching voor mantelzorgers

Coaching Lemelerberg biedt coaching voor mantelzorgers aan. Tijdens de gesprekken kun je niet alleen je verhaal kwijt. Je wordt ook mentaal getraind. Je leert opbouwend omgaan met moeilijke situaties, gedachten en gevoelens. Je leert luisteren naar wat jij nodig hebt en daar naar handelen. Je leert opkomen voor jezelf, misschien wel ruimte vragen bij je werkgever, uit durven komen voor hoe het echt met jou gaat. Je leert je grens bewaken en daarover communiceren. Ook richting diegene die jij verzorgt. Je leert ontspannen omgaan met jouw eigen menselijkheid en beperkingen. En zo minder last hebben van je eigen interne criticus. Je leert hulp vragen. Je leert tijd te nemen om ook zelf echt te kunnen ontspannen en bijtanken. Zodat je uit de valkuil van langdurige stress blijft. Investeer in jezelf en in diegene voor wie je zorgt. Juist op het moment dat je denkt: daar heb ik nu even geen tijd voor. Zo voorkom je overbelasting.

Zorg eerst voor jezelf

Als coach kan ik je leren omgaan met deze facetten van mantelzorgen. Door duidelijke afspraken te maken. Door timemanagementvaardigheden te leren waardoor je beter met je kostbare tijd kunt om gaan. Je kunt dan beter zorgen voor de ander en voelt je daar zelf gelukkiger bij.

Tip: Werk je bij een mantelzorgvriendelijke organisatie? Vraag dan naar de mogelijkheden voor Coaching van de Zaak.

Klik voor een gratis kennismakingsgesprek